Szkolenie
Cukiernik
Celem szkolenia jest podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności uczestników z zakresu cukiernika. Po ukończeniu szkolenia uczestnik będzie posiadał umiejętności praktyczne- będzie potrafił samodzielnie wykonać różne wyroby cukiernicze według różnych receptur.

___
Program kursu
Zakres tematyczny
Czas trwania
1. Systemy bezpieczeństwa w produkcji żywności HACAP
2. Przepisy BHP z uwzględnieniem pomocy przedlekarskiej
3. Magazynowanie i ocena surowców. Przechowywanie ekspozycja wyrobów cukierniczych
4. Obsługa maszyn i urządzeń do produkcji ciast
5. Techniki wytwarzania różnych wyrobów ciastkarskich.
6. Wytwarzanie ciasta i wyrobów ciastkarskich.
7. Sporządzenie kremów, mas i innych półproduktów
8. Przygotowanie deserów cukierniczych. Montaż, dekoracja i wykańczanie wyrobów ciastkarskich
9. Wytwarzanie ciast techniką tradycyjną