___

Kelner

Celem szkolenia jest uzyskanie kwalifikacji w zawodzie kelner. Doskonalenie wiedzy i umiejętności wykonywania czynności w zakresie organizacji i techniki obsługi konsumenta; kompleksowej obsługi imprez, przyjęć, bankietów, itp.

Czas trwania: 40 godzin
Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym, po którym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat ukończenia kursu „kelner”.
___

Program kursu

Zakres tematyczny
Czas trwania

1. Wyposażenie zawodowe kelnera. 

2 godziny

2. Prezentacja zastawy stołowej, bielizny stołowej ( techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów).

3 godziny

3. Prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju, nakrywanie i dekoracja stołu

5 godzin

4. Style obsługi: francuski, rosyjski, angielski, amerykański i niemiecki.

2 godziny

5. Praktyczne umiejętności kelnerskie, technika noszenia naczyń: nadchwyt, podchwyt, na płaskiej dłoni, na serwetkach kelnerskich, na tacy. Techniki noszenia tac: właściwe chwyty tac, układanie naczyń na tacach/zasady obciążania, przenoszenia naczyń, wykorzystanie wózka kelnerskiego, techniki zbierania zastawy stołowej po konsumpcji

8 godzin

6. Organizacja i techniki obsługi przy serwowaniu posiłków, techniki serwowania śniadań, zasady podawania zup i dań zasadniczych, zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów.

7 godzin

7. Techniki podawania napojów bezalkoholowych, zasady podawania napojów gorących, zasady podawania napojów zimnych.

3 godziny

8. Techniki podawania napojów alkoholowych, dobór alkoholu do rodzaju potrawy, sposoby serwowania: piwa, wódek, likierów, drinków, techniki podawania wina oraz jego dekantacja.

3 godziny

9. Obsługa gości restauracyjnych, powitanie, serwis, obsługa z prawej/lewej strony klienta, podziękowanie i pożegnanie gości.

4 godziny

10. Systemy rozliczeń kelnerskich, system bloczkowy, francuski, półfrancuski, kas kelnerskich.

3 godziny
Całkowity czas szkolenia:
40 godzin
___

Zapisz się już teraz