___
Kelner
Celem szkolenia jest uzyskanie kwalifikacji w zawodzie kelner. Doskonalenie wiedzy i umiejętności wykonywania czynności w zakresie organizacji i techniki obsługi konsumenta; kompleksowej obsługi imprez, przyjęć, bankietów, itp.

___
Program kursu
Zakres tematyczny
Czas trwania
1. Wyposażenie zawodowe kelnera.
2. Prezentacja zastawy stołowej, bielizny stołowej ( techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów).
3. Prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju, nakrywanie i dekoracja stołu
4. Style obsługi: francuski, rosyjski, angielski, amerykański i niemiecki.
5. Praktyczne umiejętności kelnerskie, technika noszenia naczyń: nadchwyt, podchwyt, na płaskiej dłoni, na serwetkach kelnerskich, na tacy. Techniki noszenia tac: właściwe chwyty tac, układanie naczyń na tacach/zasady obciążania, przenoszenia naczyń, wykorzystanie wózka kelnerskiego, techniki zbierania zastawy stołowej po konsumpcji
6. Organizacja i techniki obsługi przy serwowaniu posiłków, techniki serwowania śniadań, zasady podawania zup i dań zasadniczych, zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów.
7. Techniki podawania napojów bezalkoholowych, zasady podawania napojów gorących, zasady podawania napojów zimnych.
8. Techniki podawania napojów alkoholowych, dobór alkoholu do rodzaju potrawy, sposoby serwowania: piwa, wódek, likierów, drinków, techniki podawania wina oraz jego dekantacja.
9. Obsługa gości restauracyjnych, powitanie, serwis, obsługa z prawej/lewej strony klienta, podziękowanie i pożegnanie gości.
10. Systemy rozliczeń kelnerskich, system bloczkowy, francuski, półfrancuski, kas kelnerskich.