
Barista
Podstawowym celem szkolenia jest zdobycie kwalifikacji w zawodzie barista, zdobycie wiedzy na temat profesjonalnego parzenia kawy i jej serwowania oraz poprawnej obsługi maszyn barowych.
Program kursu:
1. Historia kawy:
• Arabika i robusta
• Uprawa
• Sposoby zbioru owoców kawowca
• Uzyskiwanie ziarna z owoców kawowca
• Prażenie ziarna kawowca
• Dobór ziaren do poszczególnych mieszanek
• Pakowanie kawy
• Sposoby przechowywania kawy (3h)
2. • Parametry Espresso
• Zasada 4 M
• Kawy na bazie espresso
• Mleko i jego pożądane właściwości w przygotowaniu kaw na bazie mleka
• Dziesięć najważniejszych czynności – efekt „PERFECTO ESPRESSO” (3h)
3. • ĆWICZENIA PRAKTYCZNE – praca przy ekspresach.
• Prawidłowy sposób przygotowania espresso.
• Spienianie mleka – kawy na bazie mleka spienionego gorącego
• Kawy gorące i kawy mrożone
• Domowe sposoby przygotowania kawy (10h)
Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym, po którym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat ukończenia kursu „ Barista”.
Na zlecenie organizujemy szkolenia w siedzibie Firmy w zorganizowanych grupach.
Kontakt
Masz pytanie dotyczące szkolenia? Chcesz dowiedzieć się więcej lub wybrać dogodny dla Ciebie termin? Wystarczy mail lub telefon, a odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.