
Kelner
Celem szkolenia jest uzyskanie kwalifikacji w zawodzie kelner. Doskonalenie wiedzy i umiejętności wykonywania czynności w zakresie organizacji i techniki obsługi konsumenta; kompleksowej obsługi imprez, przyjęć, bankietów, itp.
Program kursu:
Wyposażenie zawodowe kelnera. (2h)
Prezentacja zastawy stołowej, bielizny stołowej ( techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów). (3h)
Prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju, nakrywanie i dekoracja stołu. (5h)
Style obsługi: francuski, rosyjski, angielski, amerykański i niemiecki. (2h)
Praktyczne umiejętności kelnerskie, technika noszenia naczyń: nadchwyt, podchwyt, na płaskiej dłoni, na serwetkach kelnerskich, na tacy.
Techniki noszenia tac: właściwe chwyty tac, układanie naczyń na tacach/zasady obciążania, przenoszenia naczyń, wykorzystanie wózka kelnerskiego, techniki zbierania zastawy stołowej po konsumpcji (8h)
Organizacja i techniki obsługi przy serwowaniu posiłków, techniki serwowania śniadań, zasady podawania zup i dań zasadniczych, zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów. (7h)
Techniki podawania napojów bezalkoholowych, zasady podawania napojów gorących, zasady podawania napojów zimnych. (3h)
Techniki podawania napojów alkoholowych, dobór alkoholu do rodzaju potrawy, sposoby serwowania: piwa, wódek, likierów, drinków, techniki podawania wina oraz jego dekantacja. (3h)
Obsługa gości restauracyjnych, powitanie, serwis, obsługa z prawej/lewej strony klienta, podziękowanie i pożegnanie gości. (4h)
Systemy rozliczeń kelnerskich, system bloczkowy, francuski, półfrancuski, kas kelnerskich. (3h)
Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym, po którym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat ukończenia kursu „kelner”.
Na zlecenie organizujemy szkolenia w siedzibie Firmy w zorganizowanych grupach.
Kontakt
Masz pytanie dotyczące szkolenia? Chcesz dowiedzieć się więcej lub wybrać dogodny dla Ciebie termin? Wystarczy mail lub telefon, a odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.