
Kurs przygotowania sushi
Podstawowym celem szkolenia jest zdobycie umiejętności wykonywania sushi, zdobycie wiedzy na temat rolowania i poprawnego serwowania.
Program kursu:
Wprowadzenie – specyfika kuchni japońskiej, porównanie do innych kuchni wschodnich, zasady japońskiej sztuki kulinarnej. (1h)
Historia sushi i sushi dziś. (1h)
Surowce – dokładne omówienie z uwzględnieniem lokalnych zamienników (w tym: ryby, owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir itd). (2h)
Przygotowanie surowców (sprawianie i krojenie ryb i owoców morza, krojenie warzyw). (1h)
Przygotowanie składników przetworzonych (gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy, zaprawianie ryżu, smażenie omleta tamago). (1h)
Pokaz przygotowywania sushi: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, chirasi. (1h)
Trening uczestników, samodzielne przygotowanie poszczególnych form. (1h)
Komponowanie zestawów sushi. (1h)
Dobre maniery przy japońskim stole. (1h)
Degustacja. (1h)
Zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej. (1h)
Surowce – rodzaje i przygotowanie: (1h)
▪ mamenori, papier ryżowy, usuyaki tamago;
▪ ikry – ikura, tobbiko, masago;
▪ tofu smażone – aburage, inari;
▪ sosy – unagi kabayaki i teriyaki.
Przygotowanie półproduktów: soboro, ajitsuke kampyo, ajitsuke shitake, tempura. (1h)
Ćwiczenia: gunkan, temaki, inari, temari, date maki, uramaki (spice tuna, ebi tempura,shake yaki, paradiso). (1h)
Planowanie kompozycji wizualnej i smakowej. (1h)
Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym, po którym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat ukończenia kursu „przygotowania sushi”
Na zlecenie organizujemy szkolenia w siedzibie Firmy w zorganizowanych grupach.
Kontakt
Masz pytanie dotyczące szkolenia? Chcesz dowiedzieć się więcej lub wybrać dogodny dla Ciebie termin? Wystarczy mail lub telefon, a odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.