Kurs przygotowania sushi

Podstawowym celem szkolenia jest zdobycie umiejętności wykonywania sushi, zdobycie wiedzy na temat rolowania i poprawnego serwowania.

Program kursu:

Wprowadzenie – specyfika kuchni japońskiej, porównanie do innych kuchni wschodnich, zasady japońskiej sztuki kulinarnej. (1h)

Historia sushi i sushi dziś. (1h)

Surowce – dokładne omówienie z uwzględnieniem lokalnych zamienników (w tym: ryby, owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir itd). (2h)

Przygotowanie surowców (sprawianie i krojenie ryb i owoców morza, krojenie warzyw). (1h)

Przygotowanie składników przetworzonych (gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy, zaprawianie ryżu, smażenie omleta tamago). (1h)

Pokaz przygotowywania sushi: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, chirasi. (1h)

Trening uczestników, samodzielne przygotowanie poszczególnych form. (1h)

Komponowanie zestawów sushi. (1h)

Dobre maniery przy japońskim stole. (1h)

Degustacja. (1h)

Zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej. (1h)

Surowce – rodzaje i przygotowanie: (1h)

mamenori, papier ryżowy, usuyaki tamago;

ikry – ikura, tobbiko, masago;

tofu smażone – aburage, inari;

sosy – unagi kabayaki i teriyaki.

Przygotowanie półproduktów: soboro, ajitsuke kampyo, ajitsuke shitake, tempura. (1h)

Ćwiczenia: gunkan, temaki, inari, temari, date maki, uramaki (spice tuna, ebi tempura,shake yaki, paradiso). (1h)

Planowanie kompozycji wizualnej i smakowej. (1h)

Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym, po którym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat ukończenia kursu „przygotowania sushi”

Na zlecenie organizujemy szkolenia w siedzibie Firmy w zorganizowanych grupach.

Kontakt

Masz pytanie dotyczące szkolenia? Chcesz dowiedzieć się więcej lub wybrać dogodny dla Ciebie termin? Wystarczy mail lub telefon, a odpowiemy na wszystkie Twoje pytania. 

Telefon:

519-088-540

Email:

centrumszkolenioweomega@onet.pl

Lokalizacja

Ul. Zakopiańska 9/311 30-918 Kraków